miercuri, 24 iulie 2013

Dragoste sau carieră?


Dragoste sau carieră?


În ultimul timp m-am lovit foarte des de o problemă, și anume cea a alegerilor în viață. Una dintre cele mai importante întrebări pe care și-o pune fiecare persoană cel puțin o dată în viață este dacă să aleagă dragostea sau cariera.

Pe parcursul vieții ne întâlnim cu situații foarte complicate. Trebuie să alegem la ce liceu să mergem, la ce profil, apoi să alegem facultatea, orașul, poate chiar țara în care vrem să studiem, apoi, mai târziu, trebuie să ne alegem un loc de muncă, să acceptăm sau nu un job, să ne mutăm sau nu din orașul în care locuim…. Sunt multe….

            Acesta este traseul obișnuit, normal pentru orice om. Situația aceasta, ce poate părea pentru unii suficient de complicat, se complică și mai mult după ce apare dragostea. Ea poate apărea oricând pe acest parcurs. Dacă apare atunci când suntem copii, decizia este mai ușor de luat. Suntem conștienți că la 14 ani nu este dragoste adevărată și că liceul nu este o piedică în calea fericirii. Dacă persoana pe care o considerăm a fi „jumătatea” apare în timpul liceului tot acum apar și problemele. Suntem mai maturi și mai independenți. Am întâlnit cazuri în care decizia cu privire la facultate au fost luate astfel încât să se potrivească cu alesul/aleasa inimii. Este oare înțelept așa? Ar trebui să ne croim viața doar pe baza unui impus de moment, a unei persoane care poate mâine dispare cu tot cu visele noastre?

            Deși poate părea mai ușoară, perioada de după terminarea facultății este și mai complicată. Trebuie să luam decizii ce ne vor marca iremediabil viitorul. Dacă suntem singuri este mai ușor. Decizia ne va afecta doar pe noi, fără a fi datori față de o altă persoană. Dacă suntem angajați într-o relație trebuie să ținem cont de ceea ce ne afectează pe „noi”, și nu doar „pe mine”.

            Peste tot în jurul meu găsesc exemple în acest sens. Persoanele care nu sunt angajate într-o relație serioasă au mai mult succes, mai multă mobilitate și mai multe șanse. Mă întreb oare dacă sunt și mai fericite… căci în definitiv la asta se rezumă totul… la fericire. Depinde de fiecare în parte.

            Am ajuns la o concluzie. Fiecare tânjește după ceea ce îi lipsește. Cine are o carieră de succes dar este singură va căuta, mai devreme sau mai târziu, un suflet care să îl aștepte acasă. Cei care au acest suflet cald vor căuta succesul pe plan profesional. Este o lege a firii. Important este să găsim un echilibru. Și cel mai important este să nu renunțăm la noi pentru nimeni. Când se lasă seara și rămâi doar tu cu tine să poți zâmbi și să adormi liniștit și fericit.

            Pentru a lua o decizie în această problematică ține de fiecare în parte. Trebuie să te cunoști foarte bine și să știi cu adevărat ce îți dorești. Și să nu ai regrete. Dacă regreți înseamnă că nu ai ales bine.

            Așadar, a alege între dragoste și carieră nu este un lucru ușor. Ideal este să nu fim puși în fața unei astfel de dileme. În viață însă nimic nu este simplu, nimic nu se desfășoară așa cum ne imaginăm noi. De aceea, trebuie să ne asumăm alegerile și să nu renunțăm.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu